Nieuws2017-10-20T13:58:05+02:00

Nieuws en tips

Oververhitting bij katten

In tegenstelling tot mensen hebben katten geen zweetklieren over hun hele lichaam, waardoor ze niet kunnen zweten om af te koelen. Dit maakt katten vatbaarder voor oververhitting. Oververhitting voorkomen Katten zoeken meestal zelf koele plekjes in de schaduw en vermijden overmatige activiteit tijdens warme dagen. Toch kunnen ze oververhit raken, bijvoorbeeld als ze:

Wat doe je als je hond oververhit is?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, zoals het vermijden van heet asfalt en lastige activiteiten, kan het onverwachte toch gebeuren: je hond raakt oververhit. Wat kun je dan doen? Snel afkoelen is cruciaal Bij oververhitting stijgt de lichaamstemperatuur van je hond gevaarlijk hoog. Bij een lichaamstemperatuur van 42 graden, kan dat dodelijk zijn. Het is dus essentieel om snel te handelen en je hond direct te koelen om orgaanfalen en sterfte te voorkomen!

Laat je hond nooit achter in de auto

Helaas sterven er nog steeds jaarlijks honden doordat ze in een hete auto zijn achtergelaten. Daarom blijven we waarschuwen! Gevaren van een hete auto Een stilstaande auto kan in de zon zeer snel opwarmen, tot wel 50 graden, zelfs als de ramen openstaan. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bezwijken honden meestal niet door zuurstofgebrek, maar door oververhitting, vooral van de hersenen. Dit effect is vergelijkbaar met zeer hoge koorts.

Zomertips voor huisdieren

Wanneer de temperatuur buiten stijgt, is het cruciaal om extra op je huisdieren te letten, omdat ze niet goed tegen hitte kunnen. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor hen. Te warm Wanneer je hond of kat heet aanvoelt, snel ademt, niet wil eten, lusteloos is of begint te braken, dan is het overduidelijk dat je huisdier te warm heeft. Als de oververhitting ernstig is, dan kan je huisdier een hitteshock krijgen. Neem onmiddellijk contact op met de dierenarts als je huisdier nauwelijks nog reageert op prikkels.

Mijn oudere hond drinkt niet voldoende water

Oudere honden hebben vaak de neiging om weinig te drinken. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten. Nochtans is het zeer belangrijk dat vooral oudere honden voldoende blijven drinken om hun levenskwaliteit te bevorderen en goed te functioneren. Het helpt onder andere om gewrichtspijn en spijsverteringsproblemen te voorkomen. Tekort aan water kan grote gevolgen hebben: oververhitting, uitdroging, nierproblemen en blaasontstekingen.

Go to Top