Nieuws2017-10-20T13:58:05+02:00

Nieuws en tips

Wat als je hond of kat antivries of koelvloeistof binnen krijgt?

Alle dieren zijn gevoelig voor vergiftiging door ethyleenglycol, of antivries en koelvloeistof. Zelfs een kleine hoeveelheid is al genoeg om een dier te vergiftigen. Voor honden heeft dit een heerlijk zoete smaak en geur. Bewaar dit dus uit de buurt van je viervoeter. Katten zien het niet als een lekkernij maar kunnen het wel van hun poten likken wanneer ze in een gemorste plas van de vloeistof lopen.

Strooizout is levensgevaarlijk voor je hond!

Tijdens de koudere maanden wordt er heel vaak zout gestrooid op de wegen maar ook op de voetpaden. Dit is echter niet zonder gevaar voor je trouwe viervoeter. Wist je dat strooizout zelfs dodelijk kan zijn? Wanneer honden gaan wandelen, kan er heel wat strooizout blijven kleven aan de pootjes. Ze likken dit af en krijgen het dan binnen in de maag. Hier kunnen ze heel misselijk van worden of diarree krijgen. Wanneer een hond (of kat) een aantal milligram per kilogram van zijn gewicht binnenkrijgt, kunnen ze hier zelfs aan sterven!

Mijn kat is vermist! Wat moet ik doen?

Het is een nachtmerrie voor elk baasje als je kat vermist is! We kunnen dus niet genoeg benadrukken om een vermiste kat te voorkomen. Wat zijn de tips? Voorkomen Zorg ervoor dat je kat gechipt is. Heeft je kat een chip? Dan is de eigenaar veel makkelijker op te sporen, ook al heb je een binnenkat. Des te meer zullen binnenkatten verloren lopen als ze buiten geraken. Kijk zeker na of de chip van uw kat geregistreerd is in de Vlaamse database: https://online.catid.be/.

Vormen katten een gevaar tijdens de zwangerschap?

Je bent zwanger en je mag de kattenbak niet meer verversen. Hoe komt dat? Wel, door het verversen van de kattenbak loop je het risico om geïnfecteerd te worden door Toxoplasmose en dat kan ernstige gevolgen hebben voor een ongeboren baby (afwijkingen aan de ogen of hersenen). Is mijn kat een gevaar? Neen. Je kat op zich vormt geen gevaar voor de zwangerschap, dus je hoeft je kat zeker niet weg te doen als er een baby op komst is! Het gevaar schuilt in de ontlasting van de kat. Je mag dus gerust je kat blijven aaien en knuffelen.

Ook dieren hebben het koud!

Wanneer de temperatuur buiten zakt, hebben dieren extra verzorging nodig. Vers drinkwater is een must. Zorg er dan ook voor dat het niet bevriest. Vervang het water daarom heel regelmatig en voeg er geen zout, suiker of antivries aan toe! Zorg er ook voor dat er voldoende voer beschikbaar is. Want hoe kouder, hoe groter de energiebehoefte. Als het vriest verbruiken dieren namelijk veel meer energie.

Go to Top