Acupunctuur toepassingen

Enkele voorbeelden

Problemen gewrichten en organen

Oude dieren zijn dankbare patiënten. Rug en gewrichtsproblemen worden goed geholpen, alsook de algemene conditie van het dier. Er wordt locaal gewerkt op de rug of ledematen, maar ook algemeen op eventuele nier- of leverproblemen, wat vaak voorkomt bij oudere dieren.

Problemen spijsvertering en huid

Spijsverteringsproblemen en huidproblemen komen ook vaak aan bod. Het gaat hier meestal om chronische klachten die moeilijk te verhelpen zijn. Veel huidproblemen komen voort uit een slechte vertering of verkeerde voeding. Bij deze groep patiënten biedt een combinatie van acupunctuur en aangepaste voeding grote verlichting en soms is het mogelijk de klachten helemaal te doen verdwijnen.

Problemen urinewegen

Urinewegproblemen, zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking kan goed worden behandeld met acupunctuur. Vooral katten reageren meestal heel goed hierop.

Zo heb ik Amadeus, een kat met geblokkeerde urinewegen, onmiddellijk kunnen laten plassen door acupunctuurbehandeling. Het acuut probleem was opgelost maar de oorzaak is ook aangepakt. Amadeus was snel boos op de andere katten in het huishouden, waardoor hij zelf ook gestresseeerd was. In de loop van de behandeling is hij veel liever geworden en nu kan hij normaal plassen.

Obstipatie

Sommige oude katten kunnen niet goed meer mest maken en geraken op den duur geobstipeerd. Dit is vaak omdat ze een beetje uitgedroogd zijn door een beginnende of chronische nierinsufficiëntie, waardoor er in de darmen niet genoeg vocht is en de mest te droog en hard wordt. Hier kan de acupunctuur ook soelaas bieden, door op de darmen te werken, maar ook op de nierenergie.

Zo is poes Kato geholpen, die feitelijk al heel haar leven moeite had met stoelgang maken en nu op 18-jarige leeftijd geen enkel probleem hiermee nog heeft.

Neurologische aandoeningen

Neurologische aandoeningen zoals bij Milo, een Doberman, met Head Shaking Syndroom , met het hoofd heen en weer wiebelen, is hiervan af geraakt. Het betreft een dominante hond, waar ik de leverenergie van heb behandeld en het probleem was weg.

Ook een paard, Donna, met hetzelfde probleem heb ik met acupunctuur geholpen. Dit zijn enkele voorbeelden van toepassing van de acupunctuur in mijn praktijk.

Zoals vermeld bij Amadeus en Milo, is het karakter van het dier belangrijk voor de Chinese diagnosestelling. Bij dominante of vlug geïrriteerde dieren, is veelal de leverenergie betrokken en bij angstige dieren de nierenergie, of combinatie. Bij heel rustige, goedaardige dieren, kan er een verstoorde miltenergie zijn. Bij een heel onstuimige spring in ’t veld, kan er een verstoorde hartenergie zijn. Al die types zijn voor de acupuncturist een aanwijzing om te weten waar het probleem kan begonnen zijn. De klachten die het dier toont is dikwijls het laatste van een kettingreactie en het is belangrijk om te weten te komen waar het begonnen is.

Gedragsproblemen

Er komen ook dieren zonder fysieke problemen, maar enkel met gedragsproblemen, zoals angst of agressie. Zij kunnen ook goed geholpen worden met acupunctuur, vaak ook in combinatie met de juiste voeding. Angstig of agressief gedrag kan daarmee verminderen of wellicht helemaal verdwijnen

Homeopathie en acupunctuur vullen elkaar zeer goed aan en versterken elkaar in werking. Daarnaast kan er op maat gemaakte voedingsadvies gegeven worden om een optimale balans voor uw dier te verkrijgen. Zijn er reguliere geneesmiddelen nodig, zoals hartmedicatie of toch antibiotica, dan zal dit uiteraard voorgeschreven worden.

Contacteer mij voor meer info