Acupunctuur

Wat houdt dit in?

In de Chinese acupunctuur tracht men de verstoorde energie van het individu, de verstoorde energie van de meridianen, de energiebanen of de energie van de organen terug in balans te brengen. Men stelt eerst op het individu afgestemd een Chinese diagnose en aan de hand daarvan wordt de behandelingsstrategie bepaald, waarna er specifieke punten aangeprikt worden.

Heel veel fysieke en mentale klachten kunnen met homeopathie behandeld worden.

Voor de behandeling van de fysieke klachten is het belangrijk dat ik het karakter of het temperament van het dier ken, net zoals in de klassieke homeopathie. Bijvoorbeeeld agressie wordt gecorreleerd met de leverenergie. Een verstoorde leverenergie wil niet zeggen dat je bij bloedonderzoek slechte leverwaarden zal vinden. Angsten worden met de nierenergie geassocieerd. Zo hangt alles samen en worden in de acupunctuur verbanden gelegd tussen verschillende klachten en organen. Zo wordt naar het dier in zijn geheel gekeken, een holistische aanpak dus.

Na behandeling van de fysieke klachten, zie je ook dikwijls een verbetering van de mentale klachten. Met acupunctuur worden ook met succes honden, katten en andere dieren behandeld met alleen mentale of gedragsproblemen.

Eigenaars zijn dikwijls bevreesd dat hun dier de acupunctuur niet zal toelaten, maar de meeste dieren worden al veel rustiger bij de eerste naaldjes die ze krijgen. Ik prik eerder op de Japanse manier, dit is veel oppervlakkiger in de huid en met heel fijne naaldjes. Waarom zou ik diep steken en met dikkere naalden, als het anders kan en dit ook zeer effectief is? Naaldjes kunnen er wel gemakkelijker uitvallen, maar dan hebben ze hun werk al gedaan. Soms hoeven de naaldjes er echt niet lang in te zitten, anderen zouden meer dan een dag in de huid kunnen blijven steken. Ik haal wel alle naaldjes eruit op het einde van het consult.

De dieren worden al snel tijdens de behandeling een betere energiedoorstroming gewaar, en dit maakt hen snel rustig, raken ze ontspannen. Als ik weet dat het bijvoorbeeld een hond of kat betreft die niet gemakkelijk handelbaar is, zal ik eerst een acupunctuurpunt aanprikken dat een invloed heeft op de lever. Hiervan worden ze dadelijk veel rustiger. Ook de eigenaar ervaart dit, want die heeft het dier vast en voelt z’n dier ontspannen.

Klassieke homeopathie en Chinese of Japanese acupunctuur vullen elkaar perfect aan en versterken elkaars werking!

Contacteer mij voor meer info