Homeopathie bij dieren

Wat houdt dit in?

Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze uitgaande van verdunningen van planten, mineralen of van dierlijke oorsprong.

In de homeopathie is de observatie van symptomen zeer belangrijk om te weten welk middel ermee overeenkomt. De nadruk ligt op het principe van de gelijkenis tussen ziektebeeld en geneesmiddel-beeld.

Een homeopathische remedie kan bij gezonde mensen en dieren ziekteverschijnselen veroorzaken. Die zijn dan wel van voorbijgaande aard. Maar zo kent men wel de eigenschappen van de remedie. En zo kan men met die remedie de symptomen van de ziekte behandelen.

Bijvoorbeeld, de plant Belladonna kan bij een gezond persoon kloppende hoofdpijn en een rood aangezicht veroorzaken. Maar geef je dit middel aan iemand met een vuurrood gezicht en zo’n hoofdpijn, dan genees je die. De symptomen, de klachten van de zieke, en deze van het middel heffen elkaar op.
De psychische symptomen zijn veelal nog belangrijker dan de fysische. Het meest ideale is de overeenkomst van fysische en psychische symptomen.

Als voorbeeld nemen we een hond die op consultatie komt met verteringsproblemen.

Hij heeft darmrommelingen en laat veel windjes. Bij navraag blijkt hij ook erg onzeker te zijn, maar agressief naar vreemde mensen en honden. Deze hond maakt fysisch veel lucht en psychisch “blaast hij zich ook op”. Hij maakt zich groter dan hij is door uit te halen, ondanks zijn angst. Dit kan wijzen naar de remedie Lycopodium.

Heeft een andere hond stinkende windjes, maar blijkt hij zelfzeker te zijn, zit hij graag in het centrum van alle aandacht en kan hij absoluut niet tegen de warmte, dan wijst dit eerder naar de remedie Sulfur. Het middel wordt dus specifiek per dier uitgezocht. De ene hond met jeuk zal waarschijnlijk een andere remedie krijgen dan een andere hond met jeuk, want hun karakter en leefsituatie is verschillend.

Contacteer mij voor meer info