Je wil je geliefde huisdier graag zo lang mogelijk bij je houden. Hou je huisdier dus zo lang mogelijk fit en gezond. Dit doe je zo:

Gezonde voeding en een gezond gewicht

Heeft je hond of kat overgewicht? Dan loopt hij sneller risico op gezondheidsproblemen zoals suikerziekte, hart- en vaatproblemen, problemen van het skelet en het bewegingsapparaat, huidproblemen en maag-darmproblemen.

Laat dit nakijken bij je dierenarts en kijk samen welke dieetvoeding eventueel kan gegeven worden.

Beweging

Zorg er ook voor dat je huisdier voldoende beweging heeft. Ga dagelijks wandelen en speel samen met je huisdier. Dit is zowel goed mentaal als fysiek.

We raden aan om tweemaal per dag 20 tot 30 minuten te wandelen met je hond. Probeer uit te zoeken welke speeltjes je kat leuk vindt, zodat je ook de luie poes aan het bewegen krijgt.

Mentale stimulatie

Voorkom dementie door je huisdier dagelijks te stimuleren. Laat hen hun eten zoeken of gebruik speeltjes waar ze het eten moeten proberen uit te krijgen. Heb je een hond, dan kan je hem nieuwe trucjes aanleren.

Jong gezelschap

Deze tip is niet geschikt voor alle honden of katten. Soms kan het helpen om bv een jonge hond in huis te nemen om je oudere hond wat meer te doen spelen of bewegen. Probeer dit goed in te schatten of je hond of kat hier tevreden mee zal zijn of niet. Niet alle huisdieren zullen tevreden zijn met een ‘vreemde’ in huis.