Vuurwerk is mooi en zorgt voor heel wat sfeer tijdens de feestdagen. Je huisdier denkt hier anders over. Het zorgt voor angst, paniek en stress bij heel wat huisdieren. Probeer dit dus zeker te vermijden.

Hoe pak je vuurwerkangst aan?

De beste behandeling is gedragstherapie. Op die manier kan je huisdier pas echt over de angst heen geraken. Dit vergt echter veel tijd en geduld en doe je het best onder begeleiding van een professional. Het is gebleken dat het ongevoelig laten worden voor geluiden (geluid desensibilisatie) de beste methode is om de reactie van uw huisdier op stressvolle geluiden te veranderen.

Bij honden en katten met ernstige vuurwerkangst of gegeneraliseerde angst voor alles met een hard geluid, is het aan te raden om contact op te nemen met een gedragstherapeut om begeleid met uw hond of kat aan de slag te gaan.

Tips voor honden en vuurwerk

  • Voorkom vuurwerk in de buurt van je hond. Hij kan de rest van zijn leven bang zijn voor harde geluiden.
  • Zorg ervoor dat je ruim voor middernacht buiten gaat en hou je hond stevig aan de lijn tijdens het uitlaten.
  • Geef je hond een speeltje of kauwbeen op oudejaarsavond om voor wat afleiding te zorgen.
  • Zorg ervoor dat er steeds iemand in de buurt is die avond.
  • Doe gordijnen dicht zodat hij de lichtflitsen niet ziet.
  • Zet muziek op of laat de televisie spelen.
  • Blijf zelf rustig en geef ook niet té veel aandacht aan je hond.
  • Zorg voor plekjes om veilig te kunnen schuilen.