Heerlijk, de vele lichtjes die fonkelen, de slingers die glitteren in de kerstbomen, cadeautjes met mooie strikjes en leuke verpakkingen! Maar… dit alles is niet zonder gevaar voor je huisdier.

Hoe kan kerstversiering gevaarlijk zijn?

Glitters springen snel in het oog van je kat en wakkeren het jachtinstinct aan. Ook honden vinden het leuk wanneer er kerstballen te rapen vallen. Heb je een huisdier dat maar al te graag zou spelen met de kerstversiering? Kies dan voor onbreekbare versiering, zodat je huisdier zich niet kan verwonden als iets breekt. Zorg er ook voor dat de versiering niet opgegeten kan worden en hang de haakjes goed vast aan de takken van de kerstboom.

Wat met verlichting?

Let op met elektrische kerstverlichting, vooral bij puppy’s, kittens, konijnen of knaagdieren. Ze willen maar al te graag knabbelen aan de snoeren, dus stop ze goed weg.

Let ook op met brandende kaarsen! Ze kunnen snel omgestoten worden door je huisdier.

Trouwens: die heerlijke geurkaarsen die zorgen voor de extra kerstsfeer, vinden huisdieren eigenlijk helemaal niet leuk. Ze ruiken veel beter dan wij en ze kunnen dit al heel hinderlijk ervaren.

Verwarming

Een gezellige open haard? Gevaarlijk voor je huisdier! Zorg ervoor dat het goed afgeschermd is door een vuurscherm en houd altijd toezicht wanneer het haardvuur brandt.

Let ook op met elektrische sfeerkachels en vuurtjes. 

Groen in huis

Wist je dat Hulst net als chocolade de stoffen cafeïne en theobromine bevat? Het is dus, net als chocolade, ook schadelijk voor je huisdier. Weliswaar in mindere mate. Zorg er dus voor dat je hond er niet van kan eten. Hij kan last krijgen aan de maag of darmen. Ook bepaalde planten, zoals kerstroos, amaryllis en cyclamen zijn giftig.

Heb je een echte kerstboom staan? Voorkom dan dat je huisdier van het water kan drinken waar de boom in staat. Daar zijn namelijk stoffen in opgelost die de boom uitscheidt en die diarree, braken en andere maag-darmproblemen kunnen veroorzaken, maar ook problemen met het zenuwstelsel. Laat ze ook niet van de naalden en takken eten.

Heeft je hond of kat toch iets naar binnen gespeeld of heb je vermoeden dat iets niet pluis is? Bel ons op!