Wanneer de temperatuur buiten zakt, hebben dieren extra verzorging nodig.

Vers drinkwater is een must. Zorg er dan ook voor dat het niet bevriest. Vervang het water daarom heel regelmatig en voeg er geen zout, suiker of antivries aan toe!

Zorg er ook voor dat er voldoende voer beschikbaar is. Want hoe kouder, hoe groter de energiebehoefte. Als het vriest verbruiken dieren namelijk veel meer energie.

Heb je dieren die buiten leven? Zorg dan ook voor voldoende beschutting. Enkel struiken zijn niet voldoende. Voorzie een stevig schuilhok dat water- en winddicht is en groot genoeg voor alle dieren. Leg droog stro op de grond als bodembedekking zodat de koude niet via de grond kan binnendringen.

Weidedieren

Schapen, geiten en ezels kunnen minder goed tegen de regen dan paarden en koeien. Laat ze dus niet in de wei staan. Ook jonge dieren kunnen niet goed tegen de vrieskou. Voorzie daarom voldoende droge schuilplaatsen in de weide.

Kippen

Als het hard vriest kunnen de kammen en lellen van kippen vrieswonden krijgen. Smeer ze daarom in met vaseline.

Honden en katten

Ga wandelen met je hond op de warmste momenten van de dag en indien mogelijk in de zon. Let op voor strooizout. Dit kan zorgen voor wonden en irritaties aan de poten van je hond. Je kan de pootjes insmeren met vaseline voor het wandelen. Spoel de poten na het wandelen goed af om alle zoutresten en sneeuw te verwijderen en wrijf ze droog met een handdoek.

Katten die gewoon zijn van buiten te gaan zoeken steeds warme schuilplaatsen op. Voorzie een warm plekje in de garage of tuinhuis via een kattenluik. In de winter bestaat de kans dat er een kat zich schuilhoudt onder je motorkap. Klop daarom altijd eerst even op je wagen voor je vertrekt.