Gebeurt het soms dat je kat nauwelijks of niet eet? Hiervoor kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen. We sommen er 5 op!

1.   Je kat heeft last van een haarbal

Iedere kat kucht wel eens een haarbal uit. Dat is iets wat in geen geval raar of bizar lijkt, gezien katten zichzelf frequent wassen en hierbij tal van haren de vacht loslaten. Normaliter hoest een kat deze haarballen frequent uit, tenzij de haarbal te groot wordt en deze vast komt te zitten. Zodra een haarbal het lichaam niet verlaat, kan deze verstrikt raken in het maag- en darmkanaal. Wat de eetlust wegneemt en verder door een dierenarts onderzocht moet worden.

2.   Je kat heeft het te warm

Net zoals bij mensen, kan het ook bij katten te heet worden onder hun pootjes. Letterlijk dan! Zodra een kat het te warm heeft, voelt hij/zij zich minder actief en lijkt de honger ook zienbaar minder aanwezig te zijn. Zorg er dus voor dat je kat tijdens warme dagen zeker voldoende drinkt.

3.   Stress, stress, stress

Katten hebben last van stress. Net zoals wij stress ervaren voor een verhuis, een baby op komst of het overlijden van iemand die ons nauw aan het hart ligt, kan ook je kat hier stress door ervaren. Een logisch gevolg hierop is een verminderde eetlust. Houd hier rekening mee en trek tijdig aan de alarmbel.

4.   Plotse twist van voer

Katten die lange tijd gewoon zijn aan één soort voeding, hebben het soms moeilijk om te switchen of open te staan voor nieuw voer. Hoe jonger je jouw kat verschillende soorten voeding leert kennen, hoe sneller deze zijn/haar gedrag adapteert. Iets oudere katten hebben het moeilijker met verandering.

5.   Een infectie of virus

Een medische reden kan ook aan de basis liggen voor een verminderde eetlust. Denk hierbij aan je kat die een virus, infectie of bacterie heeft opgelopen. Indien dit het geval is, maak een afspraak met de dierenarts zodat die jouw viervoeter verder kan onderzoeken én de nodige hulp kan aanbieden.