Naast het feit dat ze jou wakker kraaien en heel de dag door lopen te kakelen, is er veel meer te vertellen over de geliefde kip. Het eerste weetje doen we meteen uit de doeken: heerlijke eieren leggen, dat is hun meesterwerk. Of course you knew already, maar deze konden we niet laten liggen. Dan kunnen wij nu ons echte ei kwijt in de volgende 5 weetjes!

1.   Een kip is een bosdier

Heb je je kip weleens in een boom zien indommelen? Dat klinkt als een behoorlijk herkenbare situatie. Kippen zijn namelijk van oorsprong bosdieren die ervan houden om hoog en droog te zitten. Het beschermt hen bovendien tegenover roofdieren op jacht.

2.   Een scherp oog

Kippen hebben een scherpziend oog, althans ze zien een rijker kleurenpalet dan wij doen. Hun netvlies bestaat namelijk uit 2 lichtgevoelige cellen meer dan ons netvlies. Daarnaast hebben zij zowel een scherp zicht voor dichte als verre afstanden, waar wij wel eens jaloers van kunnen worden. Toch?

3.   Bikkelsterk geheugen

Wie denkt dat een kip het geheugen heeft van een mug, zit er grandioos naast. Kippen hun herinneringsvermogen is namelijk bikkelsterk. Zo kunnen zij bijvoorbeeld meer dan honderd waggelende soortgenoten onthouden en herkennen. Dat verbaast je vast niet, als je weet dat wilde kippen in grote groepen leven van minstens vijftig kippen.

4.   Gekleurde eieren

Hebben jouw hersenen zich al zot zitten pijnigen over hoe het komt dat eieren bruin of wit zijn? Daar is nochtans een goede verklaring voor. Het heeft namelijk allemaal te maken met de kleur van de lellen van een kip. Zijn deze donker? Dan zal je te maken hebben met een bruin ei. Hebben deze een lichter kleurtje? Dan heb je ‘s ochtends wellicht een wit ei op je bord.

5.   Dinosaurus lookalike

Een kip mag dan wel een kwetsbaar dier zijn, ze stammen af van de dinosaurus én lijken hier genetisch gezien het meeste op. Zo blijkt zelfs dat kippen weinig genetische veranderingen ondergaan hebben sinds er een onderscheid werd gemaakt tussen hen en de gepluimde dino’s.

Alle gekheid op een stokje, of het ei of de kip nu eerst onze aarde betrad, het zijn intelligente dieren waar veel over te vertellen valt. Laat je nooit het tegendeel wijsmaken!