Heb je jouw hond wel al eens een stuk banaan of appel gegeven. Niet gevreesd, honden lusten dit graag. Daarbovenop zijn niet enkel wij gebaat bij een gebalanceerd voedingspatroon, ook voor onze viervoeter is een gezonde mix van groenten, fruit en hondenkorrels geschikt. Maar opgelet, niet alles is zó gezond als het lijkt, lees daarom even verder zodat je zeker bent van wat je voorschotelt.

Is deze groente geschikt of niet?

Een kleine portie groenten of fruit aan je hond geven kan geen kwaad. Zorg er enkel voor dat die portie niet meer is dan een 10 tot 15 procent van de voeding die je hem geeft op een dag, zodat het gezond blijft. Je kan dit het best beschouwen als een gezond tussendoortje dat je inruilt voor een koek of snoepje. De volgende groenten zijn volledig prima om aan je hond te geven. We selecteren ze op kleur:

 • Oranje/gele groenten, zoals
  • Wortelen (of de zogenaamde superfoods),
  • Pompoen,
  • Zoete aardappel,
  • Maiskorrels.
 • Groene groenten, zoals
  • Spinazie,
  • Broccoli,
  • Spruitjes,
  • Boerenkool,
  • Courgette,
  • Komkommer,
  • Selderij,
  • Erwtjes.

En wat met fruit?

Net zoals bij groenten, is ook fruit een verfrissend en vitaminerijk tussendoortje voor je hond. Let wel, fruit bevat regelmatig pitten die in de meeste gevallen giftig zijn voor je hond. Probeer deze dus bij ieder stuk fruit te verwijderen, zodat er geen twijfel mogelijk is. Het volgende fruit kan geen kwaad voor je hond. We selecteren ze op kleur:

 • Geel/oranje fruit, zoals:
  • Banaan,
  • Ananas,
  • Mango,
  • Perzik,
  • Abrikoos,
  • Pruim
 • Rood fruit, zoals:
  • Aardbeien,
  • Frambozen,
  • Watermeloen.
 • Groen fruit, zoals:
  • Appel,
  • Peer.

Wat geef ik niet aan mijn hond?

Toch zijn er ook enkele groenten- en fruitsoorten waar je hond beter ver weg van blijft. Wat voor ons gezond is, is namelijk niet altijd gezond voor je hond. Het kan zelfs giftig en gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Onrijpe tomaten,
 • Rauwe aardappelen,
 • Knoflook,
 • Uien,
 • Knolgroenten,
 • Avocado,
 • Champignons,
 • Paddenstoelen,
 • Druiven,
 • Rozijnen,
 • Pikante pepers,
 • Paprika,
 • Limoenen,
 • Citroenen.

 

Hou je deze dingen in het achterhoofd, dan mag je hond van tijd tot tijd genieten van een stukje fruit of groente!