Knapt je kat graag eens een uiltje in de zon, let dan op dat je kat zich niet op het heetst van de dag buiten begeeft. Net zoals mensen zijn ook onze viervoeters gevoelig voor UV-straling, wat naast nefast voor de gezondheid ook irritaties kan opleveren. Deze tips helpen jou je kat te beschermen tegen die felle straal!

Verbrande huid

Wat houdt verbrand zijn voor je kat specifiek in? Specifiek gaat het over schade aan het huidweefsel door een te lange blootstelling aan de zon. Met als gevolg dat je kat hierdoor een rode huid ontwikkelt, blaren op de huid krijgt, een ontsteking opdoet, korstjes ontstaan en pijn en jeuk de bovenhand nemen.

Kwetsbare lichaamsdelen bij kat

Net zoals de ene mens vatbaarder is voor de zon, is dat ook bij katten het geval. Sommige katten, zoals naaktkatten of katten die net van de kapper komen, lopen een hoger risico op verbranding dan katten met een dikke pels. Desondanks is deze dikke pels geen garantie voor de kat om niet verbrand te worden. Zo zijn ook sommige delen van het lichaam fragieler dan andere. Denk bijvoorbeeld aan de oren, de neus, de neusbrug en de buik. Deze hebben een dunnere vachtlaag, wat de zon sneller doorlaat.

Tips om je kat te beschermen tegen de zon

  • Houdt je kat van warme zomerdagen? Voorzie dan voldoende schaduwplekken waar hij/zij zich kan terugtrekken van zodra het te warm wordt.
  • Smeer je kat in met een zonnecrème specifiek voor katten of een ongeparfumeerde die je ook voor baby’s kan gebruiken.
  • Laat je kat niet buiten op het heetst van de dag.
  • Voorzie voldoende fris en proper drinkwater zodat je kat niet uitdroogt.
  • Verwerk kattensnoepjes in ijsjesvorm.
  • Voorzie hulpmiddeltjes die je kat beschermen tegen teken en mijten. Warme temperaturen trekken namelijk deze ongewenste diertjes aan.

Heb je nog specifieke vragen of bekommernissen? Bel ons op of kom langs, dan bespreken we dit samen.