Loopt het gemiauw van je kat wel eens de spuigaten uit? Begrijpelijk hoor. Er zijn leukere deuntjes om naar te luisteren dan 20 keer hetzelfde zagende toontje. De redenen voor dit dagelijkse miauw-concert zijn uiteenlopend. Een klein hongertje, de verveling die toeslaat of een medische reden. Het kan allemaal!

Miauw-redenen?

Hoe komt het toch dat je pluizige viervoeter zo vaak van zich laat horen? We zetten verschillende mogelijkheden op een rijtje:

  • Nood aan aandacht;
  • Verveling;
  • Angst voor eenzaamheid;
  • Stress;
  • Rouwen om verlies van ander huisdier;
  • Medische redenen en ziektes zoals dementie, doof-of blindheid, hoge bloeddruk, snelwerkende schildklier, etc.

Voor de laatste redenen hou je best een oogje in het zeil om een bezoek aan de dierenarts niet te lang uit te stellen. Dit dient namelijk professioneel onderzocht te worden. Verveling, aandacht en angst kan je normaliter zelf proberen verhelpen.

Verhelp miauwgedrag!

Natuurlijk, kan je het veelvuldig miauwen van je kat proberen afleren. Specifiek door je kat niet te belonen op momenten dat ze hun stem meerdere malen laten horen. Zo heb je wellicht snel de gewoonte om je kat te sussen met enkele koekjes of aaikes zodat deze weer voor een tijdje zoet is. Maar helaas, zo zit de vork niet in de steel! Voor je kat is dit net een beloning op de zijn/haar veelvuldig gemiauw. Wat hem/haar alleen maar motiveert om een extra lofzang af te steken.

Wat kan je dan wel doen?

  • Je kat negeren van zodra deze begint te miauwen. Negeren mag je vrij letterlijk nemen, als in niet reageren, niet roepen, niet kijken en niet bestraffen.
  • Het gewenste gedrag van je kat belonen. Enkel en alleen dan!
  • Bij katten die zich eenzaam voelen, kan het helpen om een tweede kat in huis te nemen. Maar pas op, als je kat iets ouder is, kan dit ook voor strubbelingen zorgen.

Helpen deze tips niet? Maak dan gerust een afspraak zodat we samen een mogelijke aanpak kunnen bespreken.