Voor de katteneigenaar is een rijtje dode vogels of een muizenkerkhof voor de deur wellicht een bekend scenario. Katten zijn echte jagers en kicken erop om hun prooi te besluipen, deze te strikken en ze naar een veilige plek te brengen. En waar is het nergens veiliger? Thuis natuurlijk. Ook je kat redeneert zo, wat leidt tot een wekelijks cadeautje aan je voordeur.

Een vogel voor de kat

Katten brengen nu eenmaal vogels, muizen of andere kleine dieren mee naar huis. Niet uit slechte wil, maar het zijn en blijven jagers. Hun natuurlijke jachtinstinct is zodanig sterk dat ze bij de eerste kronkel of beweging op de grond in sluipstand schieten én recht op hun doel afgaan. Zodra de buit binnen is, willen ze dit met hun trouwe kring delen, waarvan jij onderdeel bent! Jagen heeft dus niet meteen iets met een hongergevoel te maken, het draait puur rond een jaagdrang in combinatie met de wil om hun kroost te voeden.

Jagen uit instinct

Als baasje vind je die wekelijkse presentjes niet altijd even fijn. Toch bedoelt je viervoeter het goed. Naast jou tevreden houden, wil je kat zijn kroost van jongs af aan leren jagen (indien er van een kroost sprake is, natuurlijk) en vindt hij een dode muis of vogel een leuk speeltje. Niet voor niets, worden katten al eeuwenlang ingezet om de omgeving, het erf, een boerderij, etc. muizenvrij te houden, en dat is tot op heden nog steeds het geval. Maar valt dit gedrag af te leren?

Jagen afleren?

Aangeleerd gedrag kan je in de meeste gevallen afleren, maar gedrag dat gestuurd wordt vanuit je instinct, is een ander paar mouwen. In principe kan je het jaaggedrag van je kat op een lager pitje zetten door je kat minder buiten te laten gaan of je tuin af te bakenen. Maar in beide gevallen moet je denken aan het welzijn van je kat. Indien je kat al van bij het begin een fervente buitengaander is, dan kan je hem deze vrijheid niet plots ontnemen. Bouw dit geleidelijk aan af tot een kleine hoeveelheid. Onthoud vooral één ding: katten zijn geboren jagers en beroepen zich altijd op hun instincten. Dit gedrag volledig afleren, lukt dus nooit helemaal.