Katten die krabben, dat is nu eenmaal hun natuurlijke gedrag, maar het mag uiteraard niet de bedoeling zijn dat ze jou als baasje gebruiken als krabpaal. Daarom is het belangrijk om te achterhalen waarom je kat zijn nagels in jouw arm zet en om dit gedrag uiteraard te voorkomen in de toekomst.

Waarom krabt een kat zijn baasje?

Katten die angstig zijn gaan over tot krabben om zichzelf te gaan verdedigen. Ook katten die overenthousiast zijn en geen blijf weten met hun emoties beginnen soms te krabben om als het ware een uitweg te zoeken.

Daarnaast kan verveling ook aanleiding geven tot krabben. Een kat heeft gedurende de dag voldoende fysieke en mentale uitdagingen nodig om zich goed te kunnen voelen. Bovendien is je huistijger een echte jager die dat natuurlijk instinct moet kunnen volgen. Wanneer een kat onvoldoende geprikkeld wordt, is verveling één van de negatieve gevolgen. Een verveeld huisdier gaat vaak over tot ongewenst gedrag om zijn energie alsnog kwijt te kunnen.

Wat moet je doen?

Vertoont je kat ongewenst krabgedrag, zorg er dan voor dat je hem niet straft, maar wel beloont wanneer hij het gewenste gedrag laat zien. Daarnaast is het ook verstandig om alternatieven aan te bieden waar hij zijn nagels in kan zetten:

–       Plaats een krabpaal.

–       Speel met je kat en zorg dat hij kan jagen op bewegend speelgoed.

–       Zorg dat je kat zich veilig voelt om te voorkomen dat hij zich verdedigt met zijn nagels.

Jong geleerd…

Leer een kat al van jongs af aan dat hij zijn nagels niet in jou mag zetten. Elke keer als een kitten op een speelse manier naar je uithaalt, loop je rustig weg. Daarmee vertel je hem dat het spel direct afloopt zodra hij zijn nagels naar je uitslaat. Je kitten krijgt dan door dat het krabben van mensen geen beloning oplevert.

Hulp bij katten die blijven krabben

Besef dat een gedragsverandering veel tijd en herhaling vraagt. Maar blijft je kat je, ondanks de verschillende maatregelen, krabben? Vraag dan je dierenarts om advies.