Regelmatig krijgen we de vraag van bezorgde baasjes of het toch geen goed idee is om hun hond een jas aan te trekken tijdens de koude wintermaanden. Er zijn uiteraard gevallen waarbij we aanraden om een hondenjas te dragen, maar omdat de meeste honden voldoende bescherming hebben dankzij hun vacht, is het in 99 % van de gevallen overbodig.

Omdat de kou in België gelukkig meevalt tijdens de winterperiode, raden we het gebruik van een hondenjas zelfs af. Door het dragen van een jas zou de vacht van je hond zich niet kunnen aanpassen aan de dalende temperaturen. Uiteraard zijn er steeds uitzonderingen op de regel.

Wanneer kan een hondenjas functioneel zijn?

Franse Bulldogs en windhonden hebben een erg korte vacht waardoor zij wel eens sneller koud kunnen hebben. Ook oudere en zieke honden hebben vaak een vacht van mindere kwaliteit, waardoor ook zij vatbaarder kunnen zijn voor de kou.

Heb je net een hond geadopteerd uit een zuiders land en komt hij toe in de winterperiode? Dan zou het ook wel eens kunnen zijn hij niet gewend is aan het koudere klimaat in ons land en de vacht nog geen tijd heeft gehad om zich aan te passen.

Is een verschil tussen een grote en kleine hond?

Je zou misschien kunnen denken dat een grote hond beter tegen de koude en regen kan dan een kleine hond, maar de grootte van je dier is niet bepalend voor de noodzaak van een hondenjas. Het misverstand dat kleine honden vaker een jas nodig zouden nodig hebben, is ook te wijten aan het feit dat het vaak kleine honden zijn die een jas dragen, maar dan als modeaccessoire wat uiteraard volledig losstaat van het functionele.

Zoals eerder aangehaald is het met name de gezondheidstoestand van je hond, het vachttype en het gebruik van de hond die bepalen of een jas nodig is of niet.

Wat als het regent?

Zelfs wanneer het regent is de vacht in principe de beste bescherming die je hond kan hebben. Natuurlijk is het wel zo dat een regenjas de vacht van je hond beschermt tegen vuil en nattigheid. Als je dus geen zin of tijd hebt om je hond na elke wandeling te wassen en uitgebreid te drogen, kan een hondenregenjas uitkomst bieden.

Opgelet voor oververhitting!

Door het dragen van een jas, bestaat zelfs het gevaar dat je hond oververhit geraakt. Wanneer een hond bibbert denken we vaak in eerste instantie dat hij koud heeft. Natuurlijk kan dat het geval zijn, maar weet dat honden ook kunnen bibberen als ze opgewonden of angstig zijn.

Gouden raad

We geven het algemeen advies mee dat een hondenjas eigenlijk overbodig is onder normale omstandigheden. Alleen als je hond onder een uitzonderingscategorie valt, kan het verstandig zijn om je dierenarts te raadplegen voor extra advies.