Huiskatten zijn vaak terug te vinden bij mensen die in een appartement wonen. Dat komt doordat zij meestal de mogelijkheid niet hebben om eenvoudig van buiten naar binnen te lopen en omgekeerd, maar ook omdat het balkon of terras van een appartement op een zekere hoogte, gevaarlijk is voor je kat. Toch hoef je je kat niet perse binnen te houden en te weren van je balkon. Wij geven je enkele tips mee om je balkon helemaal kat-proof te maken, zodat jij samen met je schattige snorhaarmaatje kan genieten van de buitenlucht op je balkon.

Tip 1: Veiligheid boven alles!

Als kattenbaasje moeten we je het waarschijnlijk niet vertellen dat poezen extreem nieuwsgierig zijn. Daarom geldt er 1 zéér belangrijke regel op je balkon: veiligheid eerst! Want je wil natuurlijk niet dat je kat er kan ontsnappen om op avontuur te gaan (en niet meer naar huis keert). 

Om je balkon veilig te maken en goed af te sluiten, kan een kattennet zeer handig zijn. Deze zijn in dierenspeciaalzaken, doe-het-zelfzaken en tuincentra vaak verkrijgbaar in verschillende formaten. Zorg dat je op voorhand dus goed weet welke afmetingen je balkon heeft zodat er zeker geen open gaten in de afsluiting zijn. 

Is het niet mogelijk om een kattennet te hangen? Dan kan een kattenharnas of kattentuig eventueel van pas komen. Hou er wel rekening mee dat je kat dit waarschijnlijk minder aangenaam zal vinden, dus beperk de tijd hiervoor.

Tip 2: Maak je balkon aangenaam voor je kat

De kans is groot dat er op jouw terras een ligstoel of tuinset set staat waar jij heerlijk in kan relaxen. Zorg dat het er ook zalig vertoeven is voor je kat door er een mandje te plaatsen. Dit heeft bovendien ook het voordeel dat je kat jouw lievelingsplekje op het balkon niet zal inpikken!

Mag het wat meer zijn? Dan kan een krabpaal ook het perfecte accessoire zijn om op jouw terras te plaatsen zodat je kat uren speelplezier kan beleven. 

Let op dat bepaalde planten giftig kunnen zijn voor katten. Zorg er dus steeds voor dat er op je balkon geen planten staan die slecht zijn voor je kat. Kattengras daarentegen, is dan weer wel een goed idee.

Tip 3: Zorg voor verkoeling op warme dagen

Ook op een balkon kunnen tijdens warme zomerdagen de temperaturen sterk oplopen. Belangrijk is dus om op die dagen voor extra verkoeling te zorgen voor je kat. Zo kan een koelmat heerlijk zijn voor je kat om een verfrissend dutje op te doen. Ook een drinkfontein kan de nodige verkoeling bieden en is ideaal geschikt voor op een balkon.

Heb jij al een idee hoe je je balkon zal omtoveren tot een veilig en zalig kattenparadijs? We hopen dat je met bovenstaande tips aan de slag kan gaan en zo samen met je kat kan genieten van de heerlijke buitenlucht!