Bij kippen bestaat er geen twijfel. Deze dieren worden over het algemeen buiten in een ren gehouden met een stevig hok ter bescherming van de schommelende weersomstandigheden. Maar hoe zit dat bij cavia’s? Sommige mensen kiezen ervoor om deze kleine knaagdiertjes buitenshuis te houden, maar anderen beslissen toch om hun cavia’s binnenshuis onderdak te bieden. Wat is nu de beste keuze? Of is er überhaupt een betere keuze? We geven je graag wat advies!

Eerst en vooral willen we heel duidelijk zijn: cavia’s kan je zowel buiten als binnen houden. Maar, als je er voor kiest om ze buiten te houden, moet je wel met een aantal extra zaken rekening houden.

Bescherm hen bij het buitenleven

Cavia’s kunnen perfect buiten leven als ze beschermd zijn tegen de wisselende weersomstandigheden en roofdieren. Zorg dus zeker dat je diertje uit de zon en uit de wind zit. Dalen de temperaturen tijdens de wintermaanden sterk? Haal je cavia dan naar binnen, want extreem koude temperaturen verdragen ze nu eenmaal niet. Let wel: het is zeer slecht voor een cavia om voortdurend te wisselen van omgevingstemperatuur. Maak tijdens de verschillende seizoenen dus een keuze of je je diertje buiten of binnen zal houden en laat je cavia daar dan ook het hele seizoen.

Komt de tuinman langs of beslis je zelf om middelen te gebruiken om onkruid of ongedierte te bestrijden? Denk er dan ook aan om je cavia op een veilige plaats te zetten, waar hij niet in aanraking kan komen met deze giftige producten.

Voordelen van buitenshuis

Leven jouw cavia’s buiten in de tuin? Dan is de kans groter dat ze over meer ruimte en een groter verblijf beschikken dan dat ze binnen zouden hebben. Daarnaast bevinden ze zich buiten ook in meer natuurlijke omstandigheden dan binnen. Ook heb je als baasje het voordeel, dat wanneer je cavia buiten in een hokje woont, je binnenshuis geen last hebt van uitwerpselen en je bijgevolg ook geen geurhinder ondervindt.

Voordelen van binnenshuis

Ook al mogen cavia’s gerust buiten gehouden worden, toch zijn er ook een aantal voordelen bij het binnenshuis vestigen van je caviaresidentie. Binnen is de omgevingstemperatuur nu eenmaal een pak stabieler dan buiten en is er minder tocht en vocht. Automatisch zal er ook meer contact zijn met het baasje wanneer de cavia binnenshuis vertoeft.

Hoe richt ik het caviapension in?

In het buitenverblijf is het superbelangrijk om een tocht- en vochtvrij hok te voorzien waar je cavia zich kan in terugtrekken om zich te beschermen tegen de wisselende weersomstandigheden. De ideale afmetingen van een buitenverblijf zijn 120 cm lang en 50 cm hoog. Zorg er ook voor dat roofdieren niet tot bij de cavia kunnen komen door gaas over het hok te bevestigen. Ook is het altijd handig wanneer het hok verplaatsbaar is. Dan kan je bij veel wind, regen of zon het hokje eenvoudig verplaatsen.

Ook het binnenverblijf heeft best bovenstaande afmetingen. Omdat cavia’s nu eenmaal sociale dieren zijn, is het aangeraden om ze bij voorkeur minstens met 2 samen te zetten. In hun hokje kan je altijd ook een slaaphokje en een toilethoekje voorzien. Leg ook wat hooi en enkele hindernissen of speeltje in hun hokje zodat ze wat afleiding hebben.

Heb je nog andere vragen over de cavia? Aarzel dan zeker en vast niet om ons hierover aan te spreken!