Veel baasjes die thuis een konijn hebben lopen, zijn dol op hun zachte huisgenoot. Toch horen we af en toe eens dat baasjes graag hun konijn wat beter willen leren kennen en meer uit hun contact willen halen. Het goede nieuws is dat dat perfect mogelijk is. Konijnen zijn namelijk intelligente, leuke, speelse en zachtaardige dieren. Door je konijn beter te leren kennen en begrijpen, kunnen veel problemen vermeden worden en kan er een leuker contact tussen jou en je huisdier ontstaan.

Speeltijd

Een konijn is een echt gezelschapsdier. Dat wil zeggen dat, hoe goed je je beestje ook verzorgd, hij steeds graag aandacht van jou krijgt. En het liefst gebeurt dat dagelijks. Aandacht geven kan je doen door er rustig mee te spelen of het zachtjes te aaien. Let er wel op dat je je konijn niet onnodig optilt! Dat is iets wat hij absoluut niet leuk vindt. Het bezorgt hem onnodige stress. Zit je konijn in een kooitje en krijgt hij daardoor te weinig beweging? Laat je maatje dan regelmatig vrij rondlopen in huis of in een buitenren die goed afgesloten is. Vooraleer je je konijn loslaat, check je best wel even of alles veilig is en of je konijn zich nergens pijn kan aan doen.

Acrobatentoeren

Wist je zelfs dat je eenvoudig trucjes kan aanleren aan konijnen. Dat doe je door hem te belonen met een lekkernij als hij iets doet wat je leuk vindt. Herhaal tijdens het oefenen regelmatig hetzelfde woord zoals ‘zit’ of ‘high five’. Konijnen herkennen nu eenmaal goed de stem van hun baasje en reageren sterk op verschillende toonhoogtes. Hou je maatje wel goed in de gaten en merk tijdig op wanneer hij moe is van al het spelen of wanneer hij het niet leuk vindt. Geef hem dan voldoende tijd om uit te rusten.

High Five

Zoals hierboven vermeld, kan je je konijn eenvoudig trucjes aanleren zoals een high five. Zie hieronder de stapjes:

Stap 1: Hou een lekkernij voor de neus van je konijn en haal dit een beetje naar je toe. Hou ondertussen je hand voor één van zijn voorpootjes en zorg dat het net een klein stapje naar voren moet doen om de lekkernij te pakken. Je vriendje stapt daardoor met het pootje op je hand. Beloon het door de lekkernij te geven. Doe dit net zo lang totdat het soepel gaat. Zeg gedurende de oefening het commando ‘high five’, steeds op dezelfde manier.

Stap 2: Herhaal alles uit stap 1, maar hou je hand iets boven de grond zodat je konijn omhoog stapt met één pootje.

Stap 3: Herhaal alles uit stap 1, maar hou nu je hand verticaal in de lucht voor je vriendje. Vergeet niet het commando telkens te herhalen. Na genoeg oefenen geeft je konijn vanzelf een high five!

Hou er wel rekening mee dat elk konijn verschillend is. Forceer je maatje dus zeker niet om trucjes te doen die hij niet wil doen. Je zal snel merken of je diertje zin heeft om te spelen of liever lekker lui een dutje doet. Bovendien zijn konijnen van nature niet erg gericht op het volgen van een baas of leider. Het allerbelangrijkste om een goede band met je pluizige vriend op te bouwen is nog altijd om hem goed te verzorgen en hem voldoende aandacht te geven.